Jdi na obsah Jdi na menu
 


Novinky / News

2010

 

20. 12. 2010 

 

 Všem přátelům, známým a milovníkům našich čtyřnohých přátel přejeme

Krásné Vánoce a Šťastný Nový Rok !!!

 

pf-2011---ch.-s.-poneka.jpg

 

 

12. 12. 2010

 

Dnes ráno jsme se s Katynkou doklouzaly na cvičiště ZKO Beroun, abychom se zúčastnily Mikulášského závodu, plného netradičních disciplín. Sešlo se celkem 20 startujících a my jsme skončily na krásném 2. místě  !!!

 

 

8. 12. 2010

 

Dnes jsou to přesně tři roky, co jsme se s Neroškem vydali na cestu do Hradce Králové, abychom si domů přivezli malou chlupatou trojbarevnou kuličku, Katynku , která mi svou existencí otevřela dveře do neznáma a tak trošku změnila život. Za tu dobu jsem ušla kus cesty. Poznala jsem úžasné, do té doby pro mě naprosto neznámé plemeno a rozhodla jsem se pro chov. Stanovila jsem si vysoké cíle a cesta k jejich dosažení nebude jednoduchá, ale s nejlepším vědomím a svědomím se jim budu snažit přinejmenším přiblížit  ...

 

 

2. 12. 2010

 

Tak máme nakryto!!!

V noci z 29. na 30. listopadu 2010 jsme se s Katynkou vydaly na strastiplnou cestu do Německého Spabrückenu a dnes v brzkých ranních hodinách jsme dorazily zpět domů. Katynka si skutečně nemohla vybrat lepší termín ... Předpověď počasí hrála proti nám a bohužel se do detailu naplnila a tak jsme se chvílema doslova klouzaly po silnici. Ale zvládly jsme to, Jock se svého poslání ujal jako skutečný profesionál  a tak se můžeme začátkem února 2011 těšit na malé chlupaté borděří kuličky  !!!

 

Katy & Jock

 

Thank You Carolyn for this lovely photo and all You did for us  !!!

 

 

25. 11. 2010

 

Dnes jsme s Katynkou po dvou letech navštívily pana MVDr. Jiřího Beránka za účelem provedení opakovaného oftalmologického vyšetření, které bylo tentokrát rozšířeno také o gonioskopické vyšetření (Goniodysplazie / Glaukom - prim.) a s radostí mohu konstatovat, že je Katynka prosta všech, klinickým vyšetřením zjistitelných, očních vad  .

 

Katy - Ophthalmologic examination - free of ocular diseases (PRA / CEA / Kat. / Glaucoma - prim.).

 

 

21. 11. 2010

 

Během posledních několika málo týdnů se u nás mnohé změnilo...  

V prvé řadě jsem vzhledem ke zpoždění Katynčina "podzimního" hárání přehodnotila své chovatelské plány a rozhodla se, že je malinko pozměním. Výsledkem je již avizovaná změna termínu krytí, ke kterému by mělo dojít koncem měsíce listopadu, případně začátkem měsíce prosince 2010, tedy co nevidět. Půjde-li vše hladce, štěňátka by se mohla narodit koncem měsíce ledna, případně začátkem měsíce února 2011 a k odběru by mohla být koncem měsíce března 2011. 

V druhé řadě jsem opět porušila jedno ze svých předsevzetí a sice že mě na žádném "cvičáku" nikdy nikdo neuvidí, neb nemám morálku na to, abych se sdružovala v jakýchkoliv organizacích a kamkoliv pravidelně docházela.  

Jednoho krásně upršeného dne, přesně v sobotu 6. listopadu 2010, jsem se osmělila a vyrazila s Katynkou na cvičiště ZKO Beroun, kde se nám dostalo vřelého přijetí. Odcvičily jsme si naši první hodinu a jely domů. Další týden v neděli jsme se již zdržely déle, neb jsem jedním uchem zaslechla, že se chystají zkoušky dle NZŘ a to hned příští neděli. Napadlo mě, že se zeptám, zda-li bychom se mohly přihlásit na zkoušku ZZO a nikdo mě neodmítl, tak jsem se zaradovala a jela domů. Na internetu jsem si nastudovala, co vše bychom měly zvládnout a jediným problémem se ukázala nutnost náhubku při provádění speciálních cviků. Byla jsem nucena začít Katynku mučit náhubkem ...  

No a dnes jsme s Katynkou vyrazily do Berouna potřetí a zkoušku ZZO jsme úspěšně složily  a to dokonce na výbornou (52 bodů, 3xS)   . Rozhodcoval pan Josef Hlaváček (CZ).

 

 

18. 11. 2010

 

ZMĚNA TERMÍNU KRYTÍ - listopad / prosinec 2010 !!!

Štěňátka - leden / únor 2011 !!!

CHANGE MATING DATE - November / December 2010 !!!

Puppies - January / February 2011 !!!

 

  

24. 10. 2010

 

Včera jsme s Katynkou vyrazily do Třemošné u Plzně, kde se konaly podzimní canisterapeutické zkoušky obecně prospěšné společnosti Pomocné tlapky ze Starého Plzence. Zkoušku jsme zvládly na výbornou , čímž se z nás stal regulérní CANISTERAPEUTICKÝ TÝM č. CT0056  .

 

    Obrazek

 

 

9. 10. 2010

 

Dnes jsme se s Katynkou zúčastnily naší poslední letošní výstavy - MVP v Českých Budějovicích, odkud jsme si přivezly pěkné ocenění - V3 - třída otevřená (8 fen) s pěkným posudkem (posuzoval Milan Krinke, CZ)  , viz. zde...

 

 

7. 10. 2010

 

Do fotogalerie jsem přidala pár nových fotografií Katynky a jednu společnou Katynky a Neroška z letošní dovolené, kterou jsme i s Popelkou strávili v bungalovu na břehu Opatovického rybníka, v autokempu Doubí u Třeboně, kde jsou pejsci vítaní  a kde mimochodem velmi dobře vaří   ...

 

 

27. 9. 2010

 

V sobotu 25. září 2010 jsme se s Katynkou vydaly do Helvíkovic u Žamberka, kde se konala víkendová akce Pasení, pořádaná klubem BCCCZ.

 Katynka úspěšně složila zkoušku vloh ovčáckého psa - ZVOP  . Rozhodcoval Michal Jindra (CZ).

Fotografie, za které moc děkuji Andy Vildové, naleznete zde... 

 

 

24. 9. 2010

 

Přidávám odkaz na nádherné fotografie z poslední srpnové neděle, kdy jsme se s Katynkou zúčastnily srazu krátkosrstých kolií. Autorem snímků je Ivan Růžička.

K nahlédnutí zde... 

(Katynka - na snímcích č. 66, 84, 87, 90, 93, 142 a 155)

 

 

16. 9. 2010

 

Radostná zpráva  !!!

Katynčina sestřička "Sendy" Never Ending Love Gasko Prim má štěňátka  !!! Narodila se 9. září 2010, je jich celkem 7, z toho 5 pejsků a 2 fenky, všechna jsou černobílá a nádherně vybarvená  . Otcem vrhu je Pikkupaimenen Be Brave.

Máte-li zájem o štěňátko z tohoto vyjímečného a velmi perspektivního spojení, neváhejte kontaktovat ch. s. Gasko Prim.

 

Good news  !!!

Katy´s sister "Sendy" Never Ending Love Gasko Prim  has 7 black&white puppies, 5 boys and 2 girls  !!! They were born on the 9th September 2010 and some of them are still available  . Father of the litter is Pikkupaimenen Be Brave.

If you are interested in a puppy from this very promising litter, please contact Gasko Prim kennel.

 

 

15. 9. 2010

 

 Katynka dnes slaví své třetí narozeniny  a tak jí přejeme hodně zdravíčka, spoustu létajících aportků, prasečích oušek a kuřecích pařátků    a děkujeme jí za neustálou péči o hluchého Neroška  a Popelku . 

 Vše nejlepší přejeme také všem sestřičkám  z N - vrhu Gasko Prim - "Sendy" Never Ending Love Gasko Prim, "Tracy" Nimbl Tracy from Gasko Prim, "Jazzye" New future for Gasko Prim a "Jazzi" Nord Star Gasko Prim až do dalekého Finska    !!!

 

 Happy 3rd birthday to the N - Gasko Prim litter  by "Smarti" I´m Smarti Gasko Prim and "Micky" Kuhaylan´s Oz - The Candyman - M, including our "Katy" Naughty But Nice Gasko Prim, "Sendy" Never Ending Love Gasko Prim, "Tracy" Nimbl Tracy from Gasko Prim, "Jazzye" New future for Gasko Prim and "Jazzi" Nord Star Gasko Prim to faraway Finland    !!!

 

 

6. 9. 2010

 

Poslední neděli v srpnu a první neděli v září, pořádala naše kamarádka a chovatelka krátkosrstých kolií, Pavla Kůsová - ch. s. Grenay, sraz svých odchovanců a kamarádů, kterého jsme se s Katynkou nemohly nezúčastnit a to v obou termínech. Na programu byla příjemná procházka okolím Ptic, posezení v hospůdce a focení více než tuctu kratiperd a jedné borderky  . Nesmírně jsme si oba výlety užily. Katynka řádila se smečkou, cachtala se v potoce a do cesty nám kladla různé klacíky a šišky v naději, že se někdo trefí...

Fotografie z výletu jsou k nahlédnutí na stránkách ch. s. Grenay, nebo přímo zde...

 

 

28. 8. 2010

 

Po loňské "nekonečné" Klubové výstavě BCCCZ v Brně jsem se zařekla, že už na žádnou výstavu s Katynkou nikdy nepojedu. Nevydržela jsem to moc dlouho. Už letos na jaře jsem si začala zahrávat s myšlenkou, že bych mohla zkusit vyrazit na výstavu tam, kde jsme spolu ještě nebyly. Počítala jsem se dvěmi až třemi výstavami a s tím, že budou opravdu poslední. Přihlásila jsem KV v Lounech, NVP v Klatovech a KV KCHMPP v Mladé Boleslavi. Z Klatov a Mladé Boleslavi jsme si přivezly CACe a já si řekla, že zatnu zuby a zkusím ještě nějakou tu výstavu "vydržet". Ze zvědavosti, jak to chodí za našemi hranicemi, jsem přihlásila NVP a MVP v Lipsku a ze zvědavosti, jak bychom ještě mohly dopadnout na výstavách u nás, NVP a MVP v Mladé Boleslavi...

A dnes jsme se s Katynkou zúčastnily posledně jmenované MVP v Mladé Boleslavi, odkud jsme neodjely s prázdnou  . Ve třídě otevřené ("pouze" 2 feny) jsme získaly ocenění V1, CAC a posléze ještě CACIB (posuzovala Alexandra Grygarová, CZ)  

Velmi hezký posudek opět naleznete zde... (pozn. paní Alexandra Grygarová je první rozhodčí z patnácti, která poznala, že má Katynka zbarvení dark sable  , u bonitace jí ale byla přisouzena barva tricolor !!!).

I přesto, že Katynka před necelými dvěma týdny naprosto vylínala, ohodnotila paní rozhodčí její srst jako výbornou, z čehož mám radost nejen já, ale i naše "dvorní kosmetička" Sabina Havlíčková, která nám nasadila naprosto úžasnou kombinaci ještě úžasnější kosmetiky pro naše čtyřnohé miláčky a tak bych jí touto cestou ráda poděkovala  .

No a co se našeho dalšího výstavního počínání týče, "NIKDY NEŘÍKEJ NIKDY", takže je možné, že se ještě někdy někde uvidíme. Přece jen, teď má Katynka nakročeno na titul Českého šampiona, tak uvidíme ...

 

 

24. 8. 2010

 

O víkendu jsme s Katynkou vyrazily na  Národní a Mezinárodní výstavu psů do Lipska, odkud jsme si přivezly tato ocenění:

NVP - 21. 8. 2010 - třída otevřená (6 fen) - VD4 (posuzovala Eleonore Singer, A),

MVP - 22. 8. 2010 - třída otevřená (9 fen) - V (posuzovala Regina Blessing, D).

Posudky přidány zde... 

 

  

26. 7. 2010

 

Během uplynulého víkendu, 24. - 25. července 2010, jsem využila příležitosti navštívit chovatelskou stanici "from Carolyn´s home", která je domovem budoucího tatínka našeho plánovaného vrhu A. Jsem šťastná, že k tomu došlo. Poznala jsem Carolyn - chovatelku, která chová srdcem, Jocka - psa s ohromným charakterem, získala jsem spoustu nových informací a s Katynkou jsem si užila krásného počasí a vycházek po okolí. Více zde... 

 

Saturday 24 July 2010 - me and Katy, we visited the kennel "from Carolyn´s home", where lives the sire of our planned litter A. I´m very happy it happened. I met with Carolyn - breeder, that breeds with a heart and Jock - wonderful dog with great character... More from the visit here...

 

Děkuji Pavle Kůsové a Sabině Havlíčkové za to, že mě vzaly s sebou cestou do Paříže a že mě po cestě zpátky nezapomněly vyzvednout  .

Díky holky  !!!

 

 

19. 7. 2010

 

Do složky "Plánujeme štěňátka..." přidán rodokmen krycího pejska.

 

 

17. 7. 2010

 

Dnes jsme se s Katynkou zúčastnily NVP v Mladé Boleslavi, kde jsme od pana rozhodčího Tibora Havelky (SK) získaly ve třídě otevřené (5 fen) ocenění VD4.

 

Konečně jsem se dostala k tomu, abych sepsala všechny naše výstavní (ne)úspěchy - viz. zde  a na stránce Katy. Myslím, že je to velmi zajímavé počteníčko  . Co rozhodčí, to jiný posudek...

 

 

16. 7. 2010

 

Do odkazů byly postupně přidány výsledky DNA testů (2010), vyšetření DKK, DLK a oftalmologického vyšetření (2008) - viz. Katy.

 

 

3. 7. 2010

 

Obdržela jsem zprávu od Dr. Alana Wiltona z UNSW o výsledcích genetického vyšetření TNS a CL, které dle očekávání potvrdily, že je Katynka těchto genetických onemocnění zcela prosta

TNS (neutropénie) - mutace TNS nebyla detekována = > DNA TNS NORMAL   ,

CL (neuronální ceroidní lipofuscinóza) - mutace CLN5 genu nebyla detekována = > DNA CL NORMAL   .

 

Katy´s TNS and CL tests results (tested by Dr. Alan Wilton, UNSW):

TNS - does NOT carry the known TNS mutation = > DNA TNS NORMAL,

CL - does NOT carry the known CL mutation on the CLN5 gene = > DNA CL NORMAL.

 

 

25. 6. 2010 

 

Jelikož jsem více praktik, než teoretik a mám ráda ve věcech jasno a ještě radši, když to jasno je černé na bílém, rozhodla jsem se, že Katynku podrobím všem do dnešního dne dostupným vyšetřením genetických onemocnění (ze vzorku krve), které se u Border kolií sledují (CEA, MDR1, TNS a CL), byť je po geneticky zcela zdravých rodičích. 

S malou pravděpodobností mohou vzniknout mutace de novo a objevit se i u jedince, který má zdravé rodiče. Pravděpodobnost tohoto je sice u recesivních onemocnění poměrně malá, ale přece jen, matka příroda je mocná čarodějka...

A dnes mi přišly první oficiální výsledky z genetické laboratoře Genomia:

CEA (anomálie oka kolií) - mutace nebyla detekována (N/N) = > DNA CEA NORMAL   ,

MDR1 (mutace MDR1 genu způsobující u psů přecitlivělost na antiparazitikum ivermectin / ivomec) - mutace nebyla detekována (N/N) = > DNA MDR1 +/+ (NORMAL)   .

 

Katy´s CEA and MDR1 tests results (tested by Genomia):

CEA - mutation was not detected (N/N) = > DNA CEA NORMAL,

MDR1 - mutation was not detected (N/N) = > DNA MDR1 +/+ (NORMAL).

 

Do dvou až tří týdnů bych měla obdržet výsledky vyšetření TNS a CL.

 

 

12. 6. 2010

 

Dnes se nám s Katynkou opět moc dařilo   ! 

Na Klubové výstavě KCHMPP v Mladé Boleslavi jsme si ve třídě otevřené (3 feny) vyběhaly naše druhé velké ocenění  V1, CAC  (pozuzoval Paroci Pal, Srbsko)  !!!

 

 

5. 6. 2010 

 

Dnes se nám s Katynkou moc dařilo   !

Na Národní výstavě v Klatovech jsme si ve třídě otevřené (5 fen) vyběhaly naše první velké ocenění  V1, CAC  s velmi hezkým posudkem (pozuzoval M. Krinke)  !!!

(Pokusím se dát všechny naše výstavní (ne)úspěchy dohromady, ať máme přehled...)

 

 

31. 5. 2010

 

Minulý rok jsem od mé sestry dostala dva krásné dárečky a minulý týden mi poštou přišel třetí    !!! Více zde...

 

 

14. 5. 2010

 

Postupně přidány nové informace k plánovanému vrhu.

 

 

7. 5. 2010

 

Dnes jsem si na poště vyzvedla cenné psaní . Byl nám schválen název mezinárodně chráněné chovatelské stanice PONEKA, reg. číslo 313/10. Dnešním dnem se tedy k tomuto názvu oficiálně hlásíme  !!!